17.3 C
Belgrade
17.3 C
Belgrade
27, septembar, 2022

Blinken: Postignut napredak u konsolidovanju prekida vatre u Gazi

Državni sekretar SAD Entoni Blinken okončao je večeras dvodnevnu posetu Bliskom istoku, čiji je cilj bio da doprinese konsolidovanju prekida vatre izmedju Izraela i palestinskog Hamasa, obezbedivši važnu diplomatsku podršku i obećanja o finansijskoj pomoći arapskih saveznika ratom razorenom pojasu Gaze.

On medjutim nije mnogo postigao u rešavanju komplikovanjih nesporazuma izmedju Izraela i Palestinaca, a pre svega smanjenju napetosti kod svetilišta u Jerusalimu koja je i dovela do najnovijeg rata.

Blinken je posle razgovora u Izraelu, na Zapadnoj obali, u Egiptu i Jordanu rekao da je obnova mirovnih pregovora i dalje daleko, ali da je postignut mnogo skromniji cilj učvršćivanja prekida vatre i dogovor o obnovi Gaze.

„Mi vidimo prekid vatre, ne kao kraj, već kao početak nečeg na čemu možemo da gradimo“, rekao je Blinken u jordanskoj prestonici Amanu, gde se sastao sa kraljem Abdulahom Drugim.

On je objasnio da će prioritet biti da se sagledaju preke potrebe dva miliona stanovnika Gaze i da se onda „stvore bolji uslovi“ kako bi se krenulo napred.

Šef diplomatije SAD se prethodno u Egiptu koji je posredovao u postizanju prekida vatre, sastao s predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem, a dan ranije je odvojeno razgovarao s izraelskim i palestinskim liderima u Jerusalimu i na Zapadnoj obali.

Najavio je da će SAD predvoditi medjunarodne napore da se obnovi Gaza od šete nastale tokom 11 dana rata, ali pod uslovom da se osigura da pomoć ne stigne u ruke Hamasa koji ne priznaje postojanje Izraela.

Blinken pokušava da podrži rivala Hamasa, medjunarodnu priznatu Palestinsku upravu predsednika Mahmuda Abasa.

Na kraju turneje Blinken je ocenio da će za obnovu pojasa Gaze biti potrebna saradnja svih glavnih faktora, te da je neophodno da sve strane izbegavaju poteze koji mogu da vode u nasilje.

 

izvor:beta

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Prvi rezultati referenduma: Velika većina glasača za pridruživanje Rusiji

Izborne komisije objavile su danas prve rezultate referenduma o pridruživanju Rusiji samoproglašenih Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti. Reč je...

Svečani čin kanonizacije svetog Irineja, episkopa bačkog, ispovednika vere, i svetih mučenika bačkih

U nedelju, 2. oktobra 2022. godine, na svetoj arhijerejskoj Liturgiji koju će, u Sabornom hramu u Novom Sadu, sa početkom u 9:00 časova, služiti...

Ministar Mali objavio – Održan sastanak sa francuskom poslovnom delegacijom MEDEF

Ministar finansija Siniša Mali održao je sastanaka sa francuskom poslovnom delegacijom MEDEF, na kojem se razgovaralo o ulaganju francuskih kompanija u našu zemlju. Imamo dobre...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare