28.2 C
Belgrade
28.2 C
Belgrade
9, avgust, 2022

Blinken oštro po Rusima

Američki državni sekretar Entoni Blinken oštro je osudio ruski raketni napad u subotu na luku Odesa u Ukrajini i poručio da Rusija snosi odgovornost za produbljivanje svetske krize sa hranom, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Blinken je rekao da ovaj ruski napad “podriva angažovanje UN, Turske i Ukrajine da se esencijalne namirnice isporuče na svetska tržišta”.

– Samo 24 sata nakon što je postignut dogovor kojim bi se omogućio nastavak ukrajinskog izvoza poljoprivrednih proizvoda preko Crnog mora, Rusija je napadom na Odesu prekršila svoje obaveze. Kremlj nastavlja da pokazuje nebrigu za bezbednost miliona civila – naveo je Blinken.

– Blokadom Crnog mora, Rusija nastavlja da izgladnjuje Ukrajinu i iscrpljuje njenu sposobnost da svet snabdeva hranom – poručio je, između ostalog, Blinken.

Turski ministar odbrane Kulusi Akar izjavio je ranije da su ruski zvaničnici turskim kolegama rekli da Rusija nema nikakve veze sa napadom na luku u Odesi.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Saudijska Arabija i SAD održavaju zajedničke vojne vežbe

Mornaričke snage Saudijske Arabije i SAD stigle su u luku Janbu, na zapadu ove arapske zemlje, gde će održati zajedničku vojnu vežbu pod nazivom...

Borelj: Evropska unija će podržati Belorusiju posle demokratskih promena

Visoki komesar za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borelj poručio je danas u svom autorskom tekstu da je EU spremna da mobiliše sveobuhvatan...

Miler: Plan EU za manju potrošnju gasa stabilizovaće cene

Klaus Miler, šef nemačkog regulatora energetske mreže Bundesnecagenture, pozdravio je plan Evropske unije za vanredne situacije sa gasom, koji je danas stupio na snagu. „Ako...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare