12.3 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
29, maj, 2022

Bez zapadne „pomoći“ sukob u Ukrajini odavno bi bio rešen

Rusija je uverena da bi bez zapadne „pomoći“ sukob u Ukrajini odavno bio rešen, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za informisanje i štampu ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksej Zajcev.

Najverovatnije ne bi došlo ni do samog sukoba koji je počeo dolaskom nacionalista na vlast rekao je Zajcev na brifingu.

Prema rečima diplomate, neke zemlje pokušavaju da posvađaju dva naroda i stvore žarište nestabilnosti u Evropi, komplikujući odnose između zemalja Evropske unije i Rusije.

Kako je istakao, vojna napetost u Evropi će se smanjiti ako NATO povuče svoje snage iz istočnoevropskih zemalja.

Jasno je da će se vojne napetosti smanjiti ako NATO povuče svoje snage iz istočnoevropskih zemalja. To je ono na šta pozivamo. To je jedan od potpornih stubova naših predloga NATO-u o bezbednosnim garancijama objasnio je Zajcev.

Izjave Hrvatske ne protivreče njenim obavezama u NATO-u

Diplomata je dodao da izjave Hrvatske o povlačenju trupa iz Severnoatlantske alijanse nisu u suprotnosti sa obavezama koje je zemlja preuzela nakon ulaska u NATO.

Hrvatski predsednik u utorak je izjavio da će, u slučaju sukoba između Rusije i Ukrajine, on, kao vrhovni komandant nacionalnih oružanih snaga, povući sve svoje trupe iz snaga NATO-a u istočnoj Evropi.

Ukrajinsko pitanje

Poslednjih meseci odnosi Rusije i Zapada postali su još napetiji. Vašington i Brisel optužuju Moskvu da priprema invaziju na Ukrajinu i, u tom kontekstu, jačaju svoje prisustvo u istočnoj Evropi.

U Rusiji odbacuju sve optužbe i podsećaju da Kijev ne poštuje Minske sporazume: ukrajinske vlasti su koncentrisale polovinu trupa blizu kontakt linije i pucaju na pripadnike ustaničkih snaga iz zabranjenog naoružanja.

Kremlj i Ministarstvo spoljnih poslova su više puta isticali da je cilj dezinformacija o „agresiji“ da se pojačaju vojne snage u blizini ruskih granica. Takođe su dodali da su glavni uzrok eskalacije dejstva SAD i NATO-a, koji Ukrajinu „pumpaju” oružjem, podstičući je na taj način na vojne avanture.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza.Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. Konsultacije o ovim pitanjima održane su 10. januara u Ženevi, 12. januara u Briselu je održan sastanak Saveta Rusija-NATO, a 13. januara u Beču je održan sastanak Stalnog saveta OEBS-a.

Sjedinjene Američke Države i NATO u sredu su predali Rusiji odgovore na predloge o bezbednosnim garancijama.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Real Madrid osvojio Ligu šampiona

Završena je Liga šampiona. Trofej nije ostao u Engleskoj, pošto je Real Madrid u sjajnom finalu odigranom u Parizu pred krcatim tribinama stadiona "Francuska"...

Milorad Dodik: Ustavni sud BiH prekoračio ovlašćenja

Ustavni sud BiH utvrdio je da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH...

Jak grad pogodio područje između Ivanjice i Sjenice, stradali usevi i zasadi maline

Ispaljeno je sedam protivgradnih raketa. Tokom popodnevnih sati jak grad padao je u selima na planinama Javor i Golija, između Ivanjice i Sjenice i pričinio...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare