32.1 C
Belgrade
32.1 C
Belgrade
3, jul, 2022

“Bez američkih raketa dugog dometa nećemo pobediti Ruse”

Vojna pobeda protiv Rusije je “malo verovatna”, ako SAD obustave Kijevu isporuku artiljerije dugog dometa, rekao je visoki ukrajinski zvaničnik Aleksej Arestovič za CNN.

Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, rekao je za američku televiziju da je ovo oružje “od suštinskog značaja za sudbinu Ukrajine i njene nezavisnosti”.

Američki zvaničnici saopštili su prošle nedelje da razmatraju ukrajinski zahtev za isporuku višecevnih raketnih sistema (MLRS), koji mogu da pogode ciljeve na udaljenosti do 300 kilometara, u zavisnosti od vrste municije, navodi CNN.

Arestovič je naveo da bi čak i mali broj ovakvih sistema naoružanja, samo 20, značio “promenu igre” u sukobu sa Rusijom, jer bi to omogućilo ukrajinskim trupama da se brane od ruskih napada dugog dometa.

Naoružavanje Ukrajine raketama dugog dometa izazvalo je zabrinutost na Zapadu da bi se ovi sistemi mogli koristiti za napad na mete unutar teritorije Rusije, što bi moglo dovesti do eskalacije sukoba, navodi američka televizija.

Priznajući te zabrinutosti, Arestovič je naglasio za CNN da će Ukrajina koristiti oružje samo za odbranu svoje teritorije, a ne za napad na Rusiju.

Da SAD neće poslati Ukrajini raketne sisteme koji mogu da dosegnu teritoriju Rusije saopštio je u ponedeljak i američki predsednik Džozef Bajden.

– Nećemo u Ukrajinu slati raketne sisteme koji mogu da izvrše udar na Rusiju – rekao je Bajden novinarima nakon što se vratio u Belu kuću posle vikenda u Delaveru.

Bajden nije isključio mogućnost slanja bilo kakvog specifičnog sistema naoružanja, ali je izgledno da će SAD postavljati uslove Kijevu o tome kako se ono može koristiti, navodi britanska agencija. Kako je potvrđeno, američki predsednik i njegov tim rade na novom paketu vojne pomoći Ukrajini i očekuje se da će to biti objavljeno narednih dana.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Srpska lista odgovorila opoziciji: Kosovo i Metohiju su „branili“ tako što su bežali u Rumuniju

Nikada napadi iz Prištine nisu prošli, a da uz njih ne idu napadi kvazi Srba, kvazi patriota i kvazi otadžbinara koji su više od...

Vaterpolisti Srbije pobedili SAD, osvojili peto mesto na Svetskom prvenstvu

Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Strahinja Rašović, koji je postigao četiri gola. Tri puta u listu strelaca upisao se Dušan Mandić, a dva...

Predsednik Severne Makedonije: Francuski predlog je prihvatljiv kompromis

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski smatra da bi se prihvatanjem izmenjenog francuskog predloga donela odluka samo o otvaranju pregovora sa EU. Modifikovani francuski predlog je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare