17.3 C
Belgrade
17.3 C
Belgrade
27, septembar, 2022

Bečlije iz svog džepa plaćaju gigantski projekat, evo šta će dobiti

Bečko gradsko energetsko preduzeće 2012. godine pustilo je u rad prvu solarnu elektranu u vlasništvu građana.

Kupovinom vaučera u iznosu od 250 evra građani austrijske metropole mogu se uključiti u finansiranje najnovijeg takvog postrojenja u Beču koje je ujedno i najveće solarno postrojenje u Austriji.

U martu 2021. godine u bečkom okrugu Donauštat u rad je puštena najveća solarna elektrana u Austriji. Postrojenje snage 11,45 MW prostire se na površini od 12,5 hektara, što otprilike odgovara površini 15 fudbalskih terena. Godišnje će proizvoditi više od dvanaest GWh energije, a pomoću više od 25.000 solarnih modula smanjivaće emisiju ugljen-dioksida u Beču za oko 4.200 tona te će uvelike pridoneti očuvanju okoline u austrijskoj prestonici, prenosi Bag.

Od ovog velikog projekta ubuduće će moći profitirati i građani Beča koji će kupovinom vaučera u iznosu od 250 evra moći da sudeluju u finansiranju. Tako će Beč dobiti 28. solarnu elektranu u vlasništvu građana.

Trenutno se na prodaju nudi 5.000 paketa vaučera, a njihovom kupovinom vlasnici ostvaruju pravo na godišnje vaučere za električnu energiju na razdoblje od pet godina koje mogu iskoristiti na račune za struju bečkog gradskog preduzeća za snabdevanje energijom „Wien Energie“. Visina tih vaučera zavisi od količine energije koju proizvede solarna elektrana. Svakom paketu fiktivno je dodeljen solarni modul nominalne snage 300 Wp, a obračunava se njegova godišnja proizvodnja.

Minimalna zajamčena proizvodnja iznosi 312 kWh godišnje, što otprilike odgovara iznosu od 53 evra te vlasniku donosi oko dva posto profita godišnje. No, u slučaju da solarna elektrana proizvede više energije od toga, u skladu s tim povećaće se i profit. Pomoću blokčejn tehnologije cela je solarna elektrana digitalizovana, a svakom je modulu dodeljen jedinstven broj, što proizvodnju čini potpuno transparentnom.

Bečko preduzeće „Wien Energie“ velik potencijal vidi i u novim poslovnim modelima. Tako bi ubuduće trebalo da postoji i mogućnost da građani koji su uložili u solarne module ne dobijaju samo vaučere za struju, već bi je mogli i direktno koristiti, na primer, za punjenje e-automobila.

Još 2012. godine bečko gradsko energetsko preduzeće u rad je pustilo prvu solarnu elektranu u vlasništvu građana. Od tada su se desetine hiljada građana uključile u finansiranje 27 solarnih elektrana, te su u njih uložili više od 37 miliona evra.

Najnovijim solarnim postrojenjem u okrugu Donauštat njihova ukupna snaga sada će iznositi više od 20,5 MW, a na taj će se način proizvoditi čak 21 milion kWh energije što je dovoljno za snabdevanje oko 8.400 domaćinstava u austrijskoj prestonici. Time bi količina CO2 u Beču trebalo da se smanji za neverovatnih 7,2 miliona tona.

 

bug,b92

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Vladimir Putin: Rekordan rod pšenice u Rusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da isporuke žita iz Ukrajine i dalje zaobilaze najsiromašnije zemlje sveta bez obzira na to što je Rusija...

Predsednik Vučić čestitao Petru Milenkoviću osvojenu zlatnu medalju

    Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić čestitao je Petru Milenkoviću na osvojenom evropskom zlatu u para pauerliftingu. – Srdačne čestitke našem Petru Milenkoviću na osvojenom evropskom zlatu...

Međunarodni susret dece „Radost Evrope“ biće održan od 1. do 5. oktobra u Beogradu

Međunarodni susret dece Evrope, poznat pod nazivom "Radost Evrope", održaće se od 1. do 5. oktobra, posle dve godine pauze, najavio je danas predsednik...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare