34.3 C
Belgrade
33.6 C
Belgrade
5, jul, 2022

Bajdenov budžet od 6.000 milijardi dolara predvidja brojne socijalne programe i veće poreze

Predsednik SAD Džozef Bajden predstavio je predlog budžeta za narednu godinu sa 6.000 milijardi dolara rashoda, koji predvidja brojne nove programe zaštite za siromašne i srednju klasu.

Realizacija tog plana, medjutim, zavisiće od oporezivanja korporacija i bogatih, navodi Asošiejted pres.

Budžet, izmedju ostalog, predvidja i povećanje potrošnje za razvoj infrastrukture, unapredjenje obrazovanja i borbu protiv klimatskih promena.

Bajdenovom predlogu budžeta snažno se protive republikanci, koji žele da zaustave politiku potrošnje američke administracije i da je spreče da poveća porez bogatijim gradjanima i velikim korporacijama.

Plan za narednu fiskalnu godinu predvidja 6.000 milijardi dolara rashoda i 4.170 milijardi dolara prihoda.

Izdaci su povećani 36,6 odsto u odnosu na 2019. godinu, navodi Glas Amerike.

Deficit budžeta će biti 1.840 milijardi dolara, i manji je u odnosu na prethodne dve godine usled pandemije korona virusa, a veći u odnosu na 984 milijarde dolara iz 2019.

Budžet predvidja i da 106,2 miliona dolara Stejt department dobije za zapadnobalkansku šestorku,radi podrške reformama u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i suprotstavljanju ruskom uticaju i dezinformacijama.

 

izvor:agencije

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Grčki premijer: Izbeći ishode koji podstiču agresiju u Evropi

"Bitka za Ukrajinu nije samo još jedan dogaddaj na međunarodnoj sceni, već je to prekretnica u evropskom putu“, ističe Kirijakos Micotakis. Grčki premijer Kirijakos Micotakis...

Novak Đoković pobedio Janika Sinera, plasirao se u polufinale Vimbldona

Đoković se 11. put u karijeri plasirao u polufinale Vimbldona, gde će mu rival biti pobednik meča između Belgijanca Davida Gofana i Britanca Kamerona...

Koje su omiljene pesme Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija

Patrijarh srpski Porfirije je već nekoliko puta dokazao da je ljubitelj popularne kulture, a posebno muzike. Otkriće slušaocima Radija 202 svoje omiljene pesme 6. jula...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare