5.8 C
Belgrade
5.8 C
Belgrade
6, decembar, 2022

Bajdenov budžet od 6.000 milijardi dolara predvidja brojne socijalne programe i veće poreze

Predsednik SAD Džozef Bajden predstavio je predlog budžeta za narednu godinu sa 6.000 milijardi dolara rashoda, koji predvidja brojne nove programe zaštite za siromašne i srednju klasu.

Realizacija tog plana, medjutim, zavisiće od oporezivanja korporacija i bogatih, navodi Asošiejted pres.

Budžet, izmedju ostalog, predvidja i povećanje potrošnje za razvoj infrastrukture, unapredjenje obrazovanja i borbu protiv klimatskih promena.

Bajdenovom predlogu budžeta snažno se protive republikanci, koji žele da zaustave politiku potrošnje američke administracije i da je spreče da poveća porez bogatijim gradjanima i velikim korporacijama.

Plan za narednu fiskalnu godinu predvidja 6.000 milijardi dolara rashoda i 4.170 milijardi dolara prihoda.

Izdaci su povećani 36,6 odsto u odnosu na 2019. godinu, navodi Glas Amerike.

Deficit budžeta će biti 1.840 milijardi dolara, i manji je u odnosu na prethodne dve godine usled pandemije korona virusa, a veći u odnosu na 984 milijarde dolara iz 2019.

Budžet predvidja i da 106,2 miliona dolara Stejt department dobije za zapadnobalkansku šestorku,radi podrške reformama u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i suprotstavljanju ruskom uticaju i dezinformacijama.

 

izvor:agencije

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Mađarska stavila veto na pomoć Ukrajini

Mađarska je danas blokirala odluku o paketu pomoći Ukrajini u vrednosti od 18 milijardi evra i tako primorala Evropsku komisiju i EU da traže...

Deklaracija iz Tirane: EU opredeljena presprektivi članstva Zapadnog Balkana u Uniji

Lideri Evropske unije i džava članica potvrdili su danas u Deklaraciji iz Tirane potpunu i nedvosmislenu opredijeljenost perspektivi članstva zapadnog Balkana u EU i...

Patrijaraške stipendije studentima završnih godina fakulteta osnivača Univerziteta u Beogradu

Sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka je i ove godine raspisala konkurs za dodelu godišnjih stipendija studentima završnih godina redovnih...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare