19.8 C
Belgrade
19.8 C
Belgrade
23, mart, 2023

Bajden saopštio šta Ukrajina treba da uradi da bi postala članica NATO-a, pa im očitao lekciju zbog korupcije

Države NATO-a nameravaju i dalje da podržavaju suverenitet i teritorijalnu celovitost Ukrajine, saopštio je američki lider DŽo Bajden na konferenciji za štampu u Briselu, nakon završetka samita NATO-a.

– Kao saveznici, potvrđujemo podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine – rekao je Bajden.

On je dodao da Ukrajina treba da ubedi Severnoatlantsku alijansu da zaslužuje članstvo u njoj, da uradi sve što je potrebno, uključujući iskorenjivanje korupcije.

Na pitanje, da li je Vašington spreman da podrži davanje Kijevu akcionog plana za dobijanje članstva u NATO, američki lider je odgovorio: „Zavisi od toga da li oni (ukrajinske vlasti) ispunjavaju kriterijume“.

– Oni još uvek treba da se izbore sa korupcijom. Potrebno je da odgovaraju drugim kriterijumima da bi dobili akcioni plan – rekao je Bajden.

Ranije je u Briselu završen samit NATO-a u kojem je po prvi put učestvovao američki lider DŽo Bajden. U finalnom saopštenju države NATO-a su potvrdile da Ukrajina i Gruzija u Budućnosti mogu postati članice Alijanse. Ukrajinki lider Vladimir Zelenski je pozdravio nameru da prime zemlju u vojni blok, ali je kritikovao Alijansu što nije odredila rok ove perspektive.

(Sputnjik)

 

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Borel: Sporazum Srbije i Kosova mora da se sprovede, nema biranja

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas u Briselu da je ohridski sporazum Kosova i Srbije celina koja...

Počeli zvanični razgovori misije MMF sa delegacijom Srbije

BEOGRAD - Plenarnim sastankom koji je danas održan u Narodnoj banci Srbije, počeli su zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Delegaciju Srbije...

Gornji Milanovac: Selo Leušići dobilo punjač električnih automobila

Gornjomilanovačko selo Leušići stalo je uz rame sa modernim gradovima, jer je ovo selo koje broji nešto više od 120 stanovnika dobilo punjač za...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare