24.4 C
Belgrade
24.4 C
Belgrade
1, jul, 2022

Bajden saopštio šta Ukrajina treba da uradi da bi postala članica NATO-a, pa im očitao lekciju zbog korupcije

Države NATO-a nameravaju i dalje da podržavaju suverenitet i teritorijalnu celovitost Ukrajine, saopštio je američki lider DŽo Bajden na konferenciji za štampu u Briselu, nakon završetka samita NATO-a.

– Kao saveznici, potvrđujemo podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine – rekao je Bajden.

On je dodao da Ukrajina treba da ubedi Severnoatlantsku alijansu da zaslužuje članstvo u njoj, da uradi sve što je potrebno, uključujući iskorenjivanje korupcije.

Na pitanje, da li je Vašington spreman da podrži davanje Kijevu akcionog plana za dobijanje članstva u NATO, američki lider je odgovorio: „Zavisi od toga da li oni (ukrajinske vlasti) ispunjavaju kriterijume“.

– Oni još uvek treba da se izbore sa korupcijom. Potrebno je da odgovaraju drugim kriterijumima da bi dobili akcioni plan – rekao je Bajden.

Ranije je u Briselu završen samit NATO-a u kojem je po prvi put učestvovao američki lider DŽo Bajden. U finalnom saopštenju države NATO-a su potvrdile da Ukrajina i Gruzija u Budućnosti mogu postati članice Alijanse. Ukrajinki lider Vladimir Zelenski je pozdravio nameru da prime zemlju u vojni blok, ali je kritikovao Alijansu što nije odredila rok ove perspektive.

(Sputnjik)

 

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bajden: Više cene goriva u SAD osujećuju Rusiju

Amerikanci treba da očekuju da će plaćati više cene goriva „koliko god bude bilo potrebno“, jer to doprinosi nastojanjima da se Rusija onemogući da...

Od 23. septembra do 1. oktobra biće održan BITEF sa devet predstava

"Kada je počeo rat u Ukrajni sve i da smo hteli da menjamo fokus bilo bi nemoguće, a s druge strane, shvatili smo da...

Sabor trubača u Guči biće održan od 5. do 7. avgusta

Opština Lučani i „Skymusic” potpisali su četvorogodišnji ugovor o organizaciji saobora trubača. U svetskoj prestonici trube Guči, Saobor trubače će ove godine biti održan od...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare