4.2 C
Belgrade
4.2 C
Belgrade
1, decembar, 2022

Bajden saopštio šta Ukrajina treba da uradi da bi postala članica NATO-a, pa im očitao lekciju zbog korupcije

Države NATO-a nameravaju i dalje da podržavaju suverenitet i teritorijalnu celovitost Ukrajine, saopštio je američki lider DŽo Bajden na konferenciji za štampu u Briselu, nakon završetka samita NATO-a.

– Kao saveznici, potvrđujemo podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine – rekao je Bajden.

On je dodao da Ukrajina treba da ubedi Severnoatlantsku alijansu da zaslužuje članstvo u njoj, da uradi sve što je potrebno, uključujući iskorenjivanje korupcije.

Na pitanje, da li je Vašington spreman da podrži davanje Kijevu akcionog plana za dobijanje članstva u NATO, američki lider je odgovorio: „Zavisi od toga da li oni (ukrajinske vlasti) ispunjavaju kriterijume“.

– Oni još uvek treba da se izbore sa korupcijom. Potrebno je da odgovaraju drugim kriterijumima da bi dobili akcioni plan – rekao je Bajden.

Ranije je u Briselu završen samit NATO-a u kojem je po prvi put učestvovao američki lider DŽo Bajden. U finalnom saopštenju države NATO-a su potvrdile da Ukrajina i Gruzija u Budućnosti mogu postati članice Alijanse. Ukrajinki lider Vladimir Zelenski je pozdravio nameru da prime zemlju u vojni blok, ali je kritikovao Alijansu što nije odredila rok ove perspektive.

(Sputnjik)

 

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić ne pituje u Tiranu 6 decembra

Srbija neće imati predstavnika na predstojećem Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan! Kako saznaje "Blic", predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće putovati u Tiranu 6....

Sednice Svetog Arhijerejskog Sinoda i Patrijaršijskog upravnog odbora u Dalju

U Patrijaršijskom dvoru, letnjoj rezidenciji srpskih patrijaraha u Dalju, 1. decembra 2022. godine, na praznik Svetog mučenika Plantona i Svetih mučenika Romana i Varula...

Komesar EU Oliver Varhelji stiže u Beograd

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji 1. decembra stiže u Beograd, najavila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero. „Komesar Varhelji...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare