26.2 C
Belgrade
26.2 C
Belgrade
6, jul, 2022

Bajden: SAD neće slati Ukrajini sisteme koji mogu da dosegnu Rusiju

Sjedinjene Američke Države neće slati Ukrajini raketne sisteme koji mogu da dosegnu Rusiju, izjavio je danas američki predsednik Džozef Bajden.

Kako navodi agencija Rojters, ovaj komentar je usledio nakon izveštaja da se Bajdenova administracija sprema da pošalje napredne raketne sisteme dugog dometa u Kijev.

Bi-Bi-Si je u izveštaju naveo da se čini da je američka vlada blizu slanja raketnog sistema dugog dometa (MLRS) u Ukrajinu.

Sa druge strane, kako se navodi, Rusija takve isporuke teškog naoružanja vidi kao provokativnu eskalaciju sukoba.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i drugi zvaničnici u Kijevu pozvali su na isporuku MLRS-a za suprotstavljanje ruskom bombardovanju u istočnom regionu Donbasa.

Kijevske snage već koriste haubice M777 isporučene iz SAD, koje imaju domet od oko 25 kilmetara, a raketni sistem MLRS bi omogućio ukrajinskim snagama da dosegne mnogo udaljenije ciljeve.

M270 MLRS baterija može da ispali niz municija, a najnaprednija je u stanju da pogodi ciljeve udaljene do 300 kilometara.

Međutim, može da ispaljuje i rakete kraćeg dometa sa dometom od oko 70 kilometara, navodi Bi-Bi-Si.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Muftija Mustafa Jusufspahić: Smisao Kurban-bajrama je posvećenost Bogu i čoveku

Na pitanje kako se Islamska zajednica Srbije priprema za obeležavanje Kurban-bajrama ove godine, Jusufspahić kaže da preko svoje Vakufske direkcije preuzima na sebe regulative...

Iran traži trajan nuklearni sporazum sa svetskim silama

Od prošle nedelje Iran dovodi u pitanje rešenost SAD da spase sporazum, a zvanični Vašington je saopštio da je Teheran dodao nove zahteve na...

Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla u Britaniju na obuku

Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla je u Veliku Britaniju na obuku, saopštio je danas ministar odbrane Ben Volas. Obuka je deo britanskog programa koji ima...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare