19.6 C
Belgrade
19.9 C
Belgrade
31, mart, 2023

Bajden sa čelnicima EU i o Zapadnom Balkanu

Zapadni Balkan biće jedna od tema sastanka američkog predsednika Džozefa Bajdena sa čelnicima EU sledeće nedelje u Briselu, saznaje RTS u evropskim diplomatskim izvorima.

„SAD i EU će pojačati svoj zajednički angažman na Zapadnom Balkanu, uključujući i dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i podršku ključnim reformama u okviru evropskih integracija“, navodi se u nacrtu zajedničke deklaracije koja bi još mogla da se promeni do sastanka predsednika Džozefa Bajdena sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, 15. juna u Briselu.

Među brojnim pitanjima na dnevnom redu prve posete predsednika Bajdena Evropskoj uniji, Zapadni Balkan biće jedna od tema u kojoj će Brisel i Vašington naglasiti potrebu za boljom saradnjom i koordinacijom, saznaje RTS.

„SAD očekuju da EU preuzme vođstvo na Balkanu, kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ali i ukupnoj politici proširenja, uz aktivnu podršku Vašingtona“, navode diplomatski izvori u Briselu i dodaju da Amerika podstiče EU da konačno otvori pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, smatrajući da je kredibilna politika proširenja EU i u američkom strateškom interesu.

Za razliku od EU, čijih pet zemalja članica nije priznalo kosovsku nezavisnost, predstavnici SAD ističu da sveobuhvatno rešenje u dijalogu Beograda i Prištine treba da vodi međusobnom priznanju.

„Iako postoje neke razlike u stavovima Brisela i Vašingtona prema regionu, administracija predsednika Bajdena deli pojačano interesovanje EU za pitanja vladavine prava i slobode štampe na Zapadnom Balkanu“, navode u Briselu.

Nakon problema u odnosima SAD i EU za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa, glavni cilj prve posete predsednika Bajdena Evropi od početka mandata biće „obnavljanje transatlantskog partnerstva“ i stvaranja zajedničke agende za period posle pandemije.

Nacrt zajedničke deklaracije govori o saradnji u borbi protiv kovida 19, zatim u oblasti klimatskih promena, ekonomskog oporavka i odnosa sa Rusijom i Kinom i zajedničkom stavu protiv narušavanja demokratije u svetu.

 

rts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Svečani doček Kovačevskog ispred Palate „Srbija“, sastanak sa premijerkom Brnabić

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski boravi u poseti Srbiji. Razgovarao je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Predsednica Vlade Ana Brnabić upriličila je svečani doček za...

Pravoslavni vernici i SPC danas slave svetog Kirila Jerusalimskog

Pravoslavni vernici i SPC danas slave svetog Kirila Jerusalimskog! Rođen je u Jerusalimu za vreme vladavine Konstantina Velikog, (315-386.) a umro je za vreme...

Kralj Čarls, prvi britanski monarh koji se obratio poslanicima u Bundestagu

Britanski kralj Čarls je danas postao prvi britanski monarh koji se obratio poslanicima u Bundestagu, u Berlinu i skoro ceo taj istorijski govor održao...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare