14.1 C
Belgrade
14.1 C
Belgrade
9, decembar, 2022

Bajden proširio crnu listu kineskih firmi: Još jedan sektor na udaru

Vašington — Predsednik SAD Džo Bajden potpisao je novu izvršnu naredbu kojom se zabranjuje američkim entitetima da ulažu u više desetina kineskih kompanija.

Obrazloženje za taj potez je što navodno imaju veze sa odbrambenim ili nadzornim tehnološkim sektorom.

Bajden je tako proširio domet ranije odluke iz ere bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Za realizaciju nave naredbe zaduženo je Ministarstvo finansija koje će na „stalnoj osnovi“ ažurirati novu listu od oko 59 kompanija, prenosi Rojters.

Odlukom Bajdenove administracije se zabranjuje kupovina ili prodaju hartija od vrednosti kineskim kompanijama koje se nalaze na listi, i zamenjuje ranija lista Ministarstva odbrane, rekli su novinarima visoki zvaničnici administracije.

Bajden je u naredbi naveo da se time sprečava da američka ulaganja podupiru kineski vojno-industrijski kompleks, kao i vojne, obaveštajne i bezbednosne programe istraživanja i razvoja.

„Pored toga, smatram da upotreba kineske tehnologije nadzora izvan Narodne Republike Kine i razvoj ili upotreba kineske tehnologije nadzora koja omogućava represiju ili ozbiljna kršenja ljudskih prava predstavlja naročitu i izuzetnu pretnju“, dodao je on.

Na ažuriranoj listi su se našle velike kineske kompanije sa prethodne liste Ministarstva odbrane, među kojima i korporacija Avio Industrija Kine (AVIC), grupa Čajna mobajl komjunikejšn, naftna kompanija CNOOC, Huavej tehnolodžiz, proizvođač poluprovodnika SMIC, i drugi.

Jedan zvaničnik SAD-a je, prema Rojtersu, rekao da se narednih meseci očekuje da na listu budu dodate nove kineske firme, a drugi je naveo da je dodavanjem kompanija za nadzorne tehnologije proširen domet prošlogodišnje naredbe Trampove administracije, za koju Bela kuća tvrdi da je nemarno sastavljena čime je, kako kažu, ostavljen otvoren prostor za sudske sporove.

Bajdenov koordinator za indopacifičku politiku Kurt Kempbel izjavio je u maju da je došao kraj periodu zajedničkog angažovanja sa Kinom i da će dominantna paradigma u budućim bilateralnim vezama biti konkurencija, podseća Rojters.

Kineski investitori su ignorisali novu američku crnu listu, i većina akcija kompanija koje se na njoj nalaze, uključujući i nove koje su dodate na listu, zabeležila je danas rast.

Naredba će stupiti na snagu 2. avgusta 2021, a američki investitori će imati rok od 365 dana od tog datuma za obavljanje transakcija s ciljem dezinvestiranja.

Na novoj listi se našlo oko 10 novih kompanija čijim se akcijama trguje na berzi, navodi britanska agencija i dodaje da se, međutim, na njoj ne nalaze neke prethodno identifikovane kompanije, poput Kineske komercijalne letelice (COMAC), koja namerava da konkuriše Boingu i Erbasu, kao ni hemisjko-farmacetsku gigant Sinohem.

 

tanjug

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bocan-Harčenko bez rukavica: Cilj je osvajanje severa pokrajine

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar...

Gašić sa ambasadorom Bugarske razgovarao o daljem unapredjenju saradnje dve zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovim s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje, pre...

Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare