19 C
Belgrade
19 C
Belgrade
6, jul, 2022

Bajden priznao – sankcije protiv Rusije pogodile i Ameriku

“Sjedinjene Američke Države i Evropa su znali da uvođenje sankcija protiv Rusije zbog događaja u Ukrajini neće moći da prođe bez posledica po energetsko tržište”, izjavio je predsednik SAD Džo Bajden.

– Rusija je jedan od najvećih proizvođača nafte u svetu. Prekinuli smo isporuke ruske nafte u SAD i naši partneri u Evropi su isto učinili, znajući da ćemo se suočiti sa rastom cena benzina – rekao je Bajden tokom specijalnog obraćanja naciji povodom neviđenog rasta cena benzina u zemlji.
Kako je rekao američki lider, u Vašingtonu su mogli da „zatvore oči“ na rusku specijalnu operaciju u Ukrajini i da tako izbegnu rekordan skok cena goriva.
Međutim, smatram da bi to bilo pogrešno. Tako sam mislio tada, tako mislim i sada rekao je Bajden.
On je priznao da je od početka ruske operacije u Ukrajini cena benzina u SAD porasla u proseku dva dolara, a u mnogim drugim zemljama još više.
Bajden je zatražio od Kongresa da na tri meseca ukine porez na gorivo kako bi se snizile cene benzina u zemlji. Istovremeno je pozvao nacionalne rafinerije nafte da povećaju proizvodnju benzina u cilju snižavanja rekordnih cena goriva na domaćem tržištu.
Bajden je takođe saopštio da će SAD sledeće godine proizvesti rekordnu količinu nafte.
Samo ovog meseca SAD su proizvodile 12 miliona barela nafte dnevno. To je više od prosečnog pokazatelja u vreme mog prethodnika. Na putu smo da postavimo rekord sledeće godine rekao je američki lider.
Nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Pojedine zemlje su zamrznule rusku imovinu. Evropska unija je uvela šest paketa sankcija koji predviđaju postepeno uvođenje embarga na uvoz uglja i nafte iz Rusije. Kremlj je okarakterisao postupke Zapada kao ekonomski rat kakvog još nije bilo.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Erdogan: Intenziviraću pregovore o izvozu ukrajinskog žita

Turska sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, Ukrajinom i Rusijom kako bi se omogućilo da milioni tona ukrajinskog žita budu otpremljeni kroz bezbedne koridore u Crnom...

Makron: Nema alternative dijalogu između izraelskih i palestinskih vlasti

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da razgovori o oživljavanju nuklearnog programa između svetskih sila i Irana iz 2015. godine, moraju da uspeju...

Predsednik Vučić poručio najboljim studentima: „Sve mogu da vam oduzmu, ali znanje je vaše zauvek“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je prisustvovao svečanoj dodeli stipendija „Dositeja“ najboljim studentima u organizaciji Fonda za mlade talente Republike Srbije. Svečana dodela održala se...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare