13 C
Belgrade
13 C
Belgrade
10, decembar, 2022

Bajden priznao: „Putin je u pravu“; „Ne tražim sukob“

Američki predsednik Bajden izjavio je da je njegov ruski kolega Putin bio u pravu kada je izjavio da su odnosi dve zemlje na najnižem nivou prethodnih godina.

„Da budem jasan, smatram da je Putin u pravu, odnosi jesu na niskom nivou i zavise od toga kako će on odgovoriti po pitanju pridržavanja međunarodnih normi, pošto u većini slučajeva se ne pridržava“, kazao je Bajden novinarima na završetku samita G7 u Kerbis beju u Velikoj Britaniji, a preneo Rojters.

Bajden je dodao da je rekao Putinu pre nego što je izabran da će proveriti da li je ruski lider umešan u američke izbore.

„Proverio sam, jer sam imao pristup obaveštajnim podacima. Bio je umešan u te aktivnosti. Stavio sam mu do znanja da ću odgovoriti“, poručio je Bajden.

Američki predsednik, koji će se susresti sa Putinom u Ženevi 16. juna, rekao je da njih dvojica neće tražiti razlog za konflikt, već će ići da „reše pitanja za koja smatraju da nisu u skladu sa međunarodnim normama“.

„Suština je da je najbolji način da rešimo probleme – da se susretnemo i održimo razgovor. Znam da ne sumnjate da ću biti vrlo direktan“, zaključio je Bajden.

„Kao što sam i rekao – ne tražim sukob“

Zapadne demokratije su u trci u kojoj se takmiče sa autokratskim vladama, izjavio je danas američki predsednik Džo Bajden.

„Mi se nadmećemo, ne sa Kinom per se, već sa autokratama, autokratskim vladama širom sveta, budući da se demokratije mogu takmičiti sa njima u naglo promenljivom 21. veku“, rekao je Bajden na konferenciji za novinare posle samita lidera Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta u Velikoj Britaniji, preneo je Rojters.

„Kao što sam i rekao (predsedniku Kine) Si Ðinpingu, ne tražim sukob. Tamo gde sarađujemo, sarađivaćemo; tamo gde se ne slažemo, to ću iskreno da kažem i odgovorićemo na nedosledne akcije“, istakao je Bajden.

 

tanjug

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bocan-Harčenko bez rukavica: Cilj je osvajanje severa pokrajine

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar...

Gašić sa ambasadorom Bugarske razgovarao o daljem unapredjenju saradnje dve zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovim s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje, pre...

Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare