-1.6 C
Belgrade
-1.6 C
Belgrade
6, februar, 2023

Bahatost Prištine udara u zid naše državotvorne politike

Improvizujući i imitirajući državnost, rukovodstvo privremenih prištinskih institucija, a pre svih tandem Vljosa Osmani – Aljbin Kurti postavljaju osnov za izazivanje nemira, rušenje pravnog poretka i ugrožavanje bezbednosti ne samo Srbije, već se upiru da gurnu u destabilizuju čitavo područje Zapadnog Balkana.

U svakom geopolitičkom procesu, interes je pokretač odredjenih postupaka raznih činioca, onda nam preostaje odgovor na očiglednu tendenciju koja se permanetno provodi, a to je pritisak na državno rukovodstvo Srbije u različitim oblicima i na različitim frontovima, ne bi li se pod lepezom tih ucena popustilo u vodjenju državotvorne i pravom uokvirene politike.

Verovatno najveću sablazan kako činovnika iz Prištine, tako i njihovih zaštitnika, stvara im jačina diplomatije i snaga argumentacije rukovodstva Srbije, na čelu sa predsednikom Vučićem. On je percepcijom momenta, razumom potiskivajuci emociju, nebrojano puta ukazivao medjunarodnoj javnosti da je reč o osobama kojima dijalog i razgovor nisu nešto za šta se zalažu. Dok je Srbija godinama insistirala i iskazivala svoju spremnost u svako doba, na vodjenje pregovora, ne bi li se tenzija umanjila i tretirala problem na način da je jednio suvislo i demokratsko, civilizovano rešenje kompromis.

Kako prištinska strana nije izvršila potpisanu obavezu, formiranje Zajednice srpskih opština, dogovorenu još 2013. godine u okivru Briselskog sporazuma, dakle devet godina, tako i paralelno sa tim napadi na Srbe na teritoriji Kosova i Metohije su verovatno najučestalije ugoržavnje bezbednosti u Evropi jedne etničke grupe od strane druge u poslednjoj deceniji. Podatak da samo u toku prošle godine izvršeno je 133 napada na stanovništvo srpske nacionalnosti što je za nevericu, a dodatnu bojazan izaziva činjenica, da niko, ali gotovo niko iz medjunarodne zajednice, nije tretirao ovu varvarsku pojavu kao problem.

Uz zabranu Srbima da izadju na birališta na apriliskim izborima, i onemogućavanja na civilizacijsko izgradjeno pravo da biraju svog predsednika i rukovodstvo svoje države, tzv. vlasti u Prištini samo potvrdjuju konstantu njihove strukture razmišljanja, da na sve načine provociraju reakciju Beograda, ne bi li izazvali nemire i u tim okolnostima profitirali po njihovim računicama.

Upravo u ovom vremenu vrše pritisak na predstavnike Srba na Kim preteći im hapšenjima i privodjenjima, zarad sprovodjenja nekih svojih diskriminišućih pravilnika, upravo uperenih protiv Srba na teritoriji Kosova i Metohije. Takodje, odluke Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske tablice uprkos odredbama Briselskog sporazuma, u kome nema nijedne koja govori o tablicama, uz inače nepoštovanje obaveza Prištine iz tog sporazuma, navodi na jednu slojevitu akciju ugrožavanja i ugnjetavanja Srba.

Na drugoj strani predsednik Vučić rukovodi se pricipima, da uz jačanje Srbije na svim kolosecima, omogući da se u svakom trenutku oslone na Beograd, i da snaga Srbije je njihova uzdanica, a to znači da nikakvih progona ne može biti. Svojim stavom tvrdim kao dren, jasno je na istorijskoj konferenciji poslao poruku svim medjunarodnim faktorima, da današnja Srbija, nikada neće više dozvoliti akcije slične „Oluji“ i „Bljesku“, pri svemu tome čuvajući mir gotovo po svaku cenu.

Nažalost, pojedini medjunarodni akteri koji su posredni ili neposredni učesnici u dijalogu, u odnosima Beograda i Prištine, nikako da konstatuju činjenično stanje, pa makar ukoliko im teško pada da upute kritiku rukovodstvu u Prištini, a mogli bi da zarad nekih moralnih principa, pohvale našu državu u poštovanju potpisanih sporazuma i njihovom sprvodjenju.

Nebrojano puta je predsednik Vučić podsećao medjunarodne faktore, da ovakvim postupcima tzv. rukovodstva Vlade u Prištini, izaziva se nesigurnost i pravi plodno tle za destabilizaciju. Srbija svaki put faktografski beleži incidente, upozorava, apeluje na one faktore koji su relevantni da budu svesni da ako iko želi mir i prosperitet, onda je to naša zemlja, a da praktično jednostrano i tendenciozno Priština trudi se da toga ne bude.

Da je Srbija poluga Zapadnog Balkana i dom mnogih afirmativnih stvari, pokazuje inicijativa Otvorenog Balkana, koja je slika namera i načina vodjenja procesa u ovom regionu, a kretor takve politike je predsednik Vučić koji je svetu pokazao da na tako nestabilnom području sa puno otvorenih bolnih pitanja, ipak je moguće razviti saradnju i raditi u koristi svih koji misle dobro svojim zemljama.

Deo medjunarodne zajednice neretko ističe da bi voleli da je više napretka u dijalogu i da je više razumevanja dve strane. Bez napora u razmišljanju, svakom je jasno, da Srbija onda kada ne nailazi na barijeru sa druge strane, pravi napredak svim stranama koje su spremne na saradnju. Srbija je uvek izražavala spremnost u svakom trenutku da pomogne svima i u skladu sa svojim mogućnostima u raznim krizama i problemima sa kojima su se suočavale razne zemlje u našem susedstvu.

Da li Srbija principijelnim držanjem medjunarodnog javnog prava kao osnova za odnose izmedju država, ostala jedna od retkih zemalja od integriteta, pošto se očito vidi da ne postoji doslednost u poštovanju povelja UN?! Zamislimo samo situaciju da na planeti nema prava i zakona na šta bi ličio svet.

Ostaje nam da se sabermo i sinergijom volje, učinimo još snažniju i utemeljeniju poziciju naše zemlje, da uprkos izazovima, odolimo svim iskušenjima, i istrajemo u borbi za poštovanje onih normi koje su okvir pravnog poretka.

Vreme pred nama, pokazaće kod onih koji su od kredibiliteta u medjunarodnim odnosima, da li shvataju opasnost lančanih nepromišljenih poteza u Prištini, i da svaki od njih u daljim koracima može prouzrokovati nemerljivu štetu po dalji suživot svih naroda na Balkanu. Nadamo se da će verifikovati mudru, odmerenu i doslednu politiku mira koju predvodi predsednik Srbije Vučić, u odnosu na improvizaciju činovnika iz Prištine koji bi da silom (koju nemaju) nameću svoju (ne)pravdu na uštrb srpskog naroda.

Srbija je danas čvrsta konstukcija, i vetrovi koji nadiru neće naškoditi našoj kući, pogotovo ako svako učini ono što je do njega, a nema sumnje da moramo biti složni, jer samo tako odolećemo svim izazovima.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Zlatko Lutovac govoriće u narednih nekoliko dana na televiziji o osnivanju pokreta Pobednička Srbija, izborima, i svim drugim temama

Zlatko Lutovac govoriće u narednih nekoliko dana na televiziji o osnivanju pokreta Pobednička Srbija, izborima, mogućoj prelaznoj tehničkoj vladi, aktuelnoj situaciji vezano za KIM i...

SPREMAN SAM DA IDEMO NA IZBORE! Vučić na sednici SNS. Samo kada, o tome odlučuje nova skupštinska većina!

SPREMAN SAM DA IDEMO NA IZBORE! OSTALI SMO SAMI. Vučić na sednici SNS. Samo kada, o tome odlučije nova skupštinska većina! Kako "Novosti" ekskluzivno saznaju,...

Više od 1.500 žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji, Srbija šalje timove za spasavanje

Najmanje 1.500 ljudi je poginulo u Turskoj i Siriji, a više hiljada je povređeno u današnjem razornom zemljotresu, koji je pogodio jug Turske, u...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare