11.6 C
Belgrade
12.1 C
Belgrade
20, mart, 2023

„Autonomija za kosovske Srbe je opasna. Uništila bi našu državnost i ojačala srpsku državu“

Predsednik Demokratske partije tzv. Kosova Hodžaj razgovarao je sa predstavnicima Panalbanskog američkog kongresa o dijalogu Beograda i Prištine i stavu PDK.

Istakao je da kosovska Vlada nema platformu za dijalog, prenosi Kosovo onlajn.

„Govoreći o dijalogu između Kosova i Srbije, ponovio sam stav DPK da Kosovo treba da bude uz Ameriku. Na nesreću, Vlada Kosova koja je odgovorna za dijalog, nema platformu koja uključuje principe, ciljeve, rokove i crvene linije u dijalogu. DPK očekuje platformu u Skupštini Kosova, kao jedino mesto gde treba da razgovaramo i donosimo odluke u vezi sa TIM pitanjem“, naveo je u objavi na Fejsbuku Hodžaj.

Ukazao je na opasnosti po tzv. Kosovo u dijalogu, ukoliko se dijalog nastavi nastavi neozbiljno i propusti istorijsku priliku za zaključivanje kosovske nezavisnosti.

„Prvo, Kosovo rizikuje da ostane teritorijalni entitet, gubeći istinski kapacitet da bude ravnopravan akter sa drugim državama – ako Vlada Kosova ne shvati svoje članstvo u UN ozbiljno. To bi bio gubitak istorijske prilike da se zaključi izgradnja države na Kosovu. Druga opasnost je autonomija za kosovske Srbe i eksteritorijalni status, koji bi uništio okvire naše državnosti. To bi ojačalo položaj srpske države na Kosovu, slično Bosni“, naveo je u obajvi Hodžaj.

Imajući u vidu da je, kako je naveo, kosovska Vlada nesposobna da se bavi tim pitanjem, Hodžaj je kao predsednik DPK zamolio Panalbanski američki kongres da i dalje lobira u Vašingtonu „istorijskoj adresi za zaštitu prava Albanaca“.

„Složili smo se da nastavimo produbljivanje bilateralne saradnje ka postizanju dva cilja: Kraj kosovske državnosti i približavanje Sjedinjenim Američkim Državama“, zaključio je Hodžaj.

kosovoonline

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Putevi Srbije: Moguća magla na pojedinim deonicama, neophodan oprez u vožnji

BEOGRAD - Postoji mogućnost pojave magle na putevima, pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura i na putnim objektima preko...

Predsednik Bajden razgovarao telefonom sa Benjaminom Netanijahuom

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom da su demokratska društva ojačana istinskim kontrolnim mehanizmima, kao...

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave svetih sedam sveštenomučenika Hersonskih

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave svetih sedam sveštenomučenika Hersonskih, a oni su Vasilije, Jefrem, Evgenije, Elpidije, Agatodor, Eterije i Kapiton. Svi oni su bili...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare