2.9 C
Belgrade
2.9 C
Belgrade
2, decembar, 2022

„Autonomija za kosovske Srbe je opasna. Uništila bi našu državnost i ojačala srpsku državu“

Predsednik Demokratske partije tzv. Kosova Hodžaj razgovarao je sa predstavnicima Panalbanskog američkog kongresa o dijalogu Beograda i Prištine i stavu PDK.

Istakao je da kosovska Vlada nema platformu za dijalog, prenosi Kosovo onlajn.

„Govoreći o dijalogu između Kosova i Srbije, ponovio sam stav DPK da Kosovo treba da bude uz Ameriku. Na nesreću, Vlada Kosova koja je odgovorna za dijalog, nema platformu koja uključuje principe, ciljeve, rokove i crvene linije u dijalogu. DPK očekuje platformu u Skupštini Kosova, kao jedino mesto gde treba da razgovaramo i donosimo odluke u vezi sa TIM pitanjem“, naveo je u objavi na Fejsbuku Hodžaj.

Ukazao je na opasnosti po tzv. Kosovo u dijalogu, ukoliko se dijalog nastavi nastavi neozbiljno i propusti istorijsku priliku za zaključivanje kosovske nezavisnosti.

„Prvo, Kosovo rizikuje da ostane teritorijalni entitet, gubeći istinski kapacitet da bude ravnopravan akter sa drugim državama – ako Vlada Kosova ne shvati svoje članstvo u UN ozbiljno. To bi bio gubitak istorijske prilike da se zaključi izgradnja države na Kosovu. Druga opasnost je autonomija za kosovske Srbe i eksteritorijalni status, koji bi uništio okvire naše državnosti. To bi ojačalo položaj srpske države na Kosovu, slično Bosni“, naveo je u obajvi Hodžaj.

Imajući u vidu da je, kako je naveo, kosovska Vlada nesposobna da se bavi tim pitanjem, Hodžaj je kao predsednik DPK zamolio Panalbanski američki kongres da i dalje lobira u Vašingtonu „istorijskoj adresi za zaštitu prava Albanaca“.

„Složili smo se da nastavimo produbljivanje bilateralne saradnje ka postizanju dva cilja: Kraj kosovske državnosti i približavanje Sjedinjenim Američkim Državama“, zaključio je Hodžaj.

kosovoonline

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Netanijahu pravi koaliciju s Verskom cionističkom partijom da formira vladu

Mandatar za sastav izraelske vlade Benjamin Netanijahu postigao je sporazum o koaliciji sa krajnje desničarskom Verskom cionističkom partijom, saopštila je njegova partija Likud. Ovim sporazumom...

Amerika uvela sankcije severnokorejskim zvaničnicima zbog raketnih testova

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena uvela je sankcije trojici članova centralnog komiteta vladajuće severnokorejske partije zbog učešća u najnovijim i najvećim testovima interkontinentalnih balističkih...

Talibani zabranili emitovanje Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa

Talibanske vlasti zabranile su emitovanje radio programa sa stanica Glasa Amerike (VOA) i Radija Slobodna Evropa (RSE) u Avganistanu, navodeći kao razlog pritužbe koje...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare