27.6 C
Belgrade
27.6 C
Belgrade
7, jul, 2022

Autobusom kroz 18 gradova Srbije širili ljubav prema matematici i programiranju

Ovogodišnji Maj mesec matematike koji se završava 31. maja, otišao je korak dalje u približavanju sveta matematike deci svih uzrasta kroz igre, kreativno stvaranje, takmičenja i mnoge druge aktivnosti među kojima su izložbe, predavanja, čak i predstave, ali i Gejming vikend koji se održao minulog vikenda.

Sa ciljem da doprinose razvoju teorijskih i praktičnih znanja iz programiranja i matematike, 2012. godine kompanija Schneider Electric osnovala je Fondaciju „Centar za mlade talente“, koja ove godine slavi punu deceniju uspešnog rada na šta smo vrlo ponosni. Nastava se prvobitno održavala u učionicama Fondacije, a već školske 2016/17 uvedeni su i prvi online kursevi. Fondacija organizuje potpuno besplatnu obuku za osnovce i srednjoškolce iz matematike i programiranja. Kursevi iz programiranja upoznaju polaznike sa programskim jezicima (Python, C, C# i C++), kao i sa Web programiranjem, dok kursevi iz matematike proširuju znanja polaznika, ali ih i spremaju za polaganje prijemnih ispita za upis kako u srednje škole, tako i na tehničke fakultete i Prirodno-matematički fakultet. Od početka rada besplatne časove pohađalo je više od 6.000 dece, uzrasta od petog razreda osnovne škole, pa sve do upisa na studije. Realizovali smo više od pet i po hiljada sati nastave, od čega čak više od 500 sati samo tokom 2021. godine.

2. Koja je uloga Centra za mlade talente u okviru manifestacije?

Kao neko ko aktivno doprinosi razvoju teorijskih i praktičnih znanja iz programiranja i matematike kod dece različitog uzrasta, Centar za mlade talente i kompanija Schneider Electric prirodno su ove godine partner manifestacije Maj mesec matematike. Drago mi je što će se mnoga deca upoznati sa radom Centra na prezentacijama u okviru ove manifestacije.

Foto: Marko Risović

3. Sreli ste se sa velikim brojem dece na manifestaciji, kakvi su utisci?

Največi utisak je veliko interesovanje za izložbu i ceo program i da imamo pametne generacije dece, radoznale i željne znanja.

4. Šta je glavna tema ovogodišnjeg Maja meseca matematike?

Ovogodišnja tema manifestacije Maj meseca matematike su matematika i gejming. M3 postavlja pitanje: da li su igre ipak više od igre? Na ovo pitanje, odgovori se traže kroz različite formate: interaktivne izložbe, matematičko-dramske radionice, eksponate, EduGejming konkurs i predavanja.

5. Da li će deca iz ostalih gradova Srbije imati priliku da se uključe u ove aktivnosti?

Naravno, s obzirom da se u okviru manifestacije realizuje i Naučni karavan. Ponosna sam na tu činjenicu, da će se uz našu podršku, prvi put realizovati ova akcija. Osmišljen je kao putujući autobus, koji će učenicima, nastavnicima, studentima i profesorima iz 18 gradova širom Srbije omogućiti jednodnevnu posetu manifestaciji kako bi se podstakla vršnjačka edukacija, participativnost, međugeneracijsko učenje i otvoren način razmišljanja.

6. Koja je vrednost manifestacije i aktivnosti u okviru nje posmatrano sa šireg, društvenog nivoa?

Kroz manifestaciju deci će se na jedan zabavan način približiti značaj razvoja teorijskih i praktičnih znanja iz matematike, pa samim tim će im se omogućiti da uđu u svet budućih IT stručnjaka. Važno je da deca iskuse da matematika nije bauk, već da može biti vrlo zanimljiva i kreativna nauka.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Pripadnici ROSU se povukli iz Štrpca

Cilj je zastrašivanje i maltretiranje Srba u toj opštini, saopštila je Kancelarija za KiM. Akcija više od 30 pripadnika ROSU u Štrpcu je završena oko...

Slobodarska partija Austrije: Srbiji se ne može nametati spoljna politika

Harald Vilimski ističe da je spoljna politika nadležnost svake države i da niko spolja ne treba da se meša u to. Slobodarska partija Austrije (FPO)...

Premijrka Brnabić: Poštovanje međunarodnih sporazuma nije huškanje na rat

Premijerka Srbije ističe da je poseban kuriozitet da se to čita u domaćim medijima i da se takve stvari prenose bez pitanja - a,...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare