21.9 C
Belgrade
21.6 C
Belgrade
19, avgust, 2022

Austrijanci zabrinuti za snabdevanje energijom

Velika većina Austrijanaca zabrinuta je za snabdevanje energijom, pokazuje istraživanje instituta “Galup”.

Čak 83 odsto građana Austrije strahuje da bi moglo doći do problema u snabdevanju energijom kao posledice rata u Ukrajini. Čak 90 odsto građana navelo je da je zabrinuto zbog rasta cene namirnica i energije, a 79 odsto zbog globalnih ekonomskih posledica rata.

Svega 11 odsto građana smatra da je paket mera austrijske vlade za rastećenje stanovništva dovoljan za suočavanje sa rastućom inflacijom. Samo 17 odsto Austrijanaca smatra da vlada preduzima dovoljno da bi osigurala snabdevanje strujom i gasom.

Zabrinutost zbog mogućih nestašica energenata povećala je u Austriji podršku i za do sada “ekološki sporne” izvore energije. U aprilu se 27 odsto Austrijanaca izjasnilo u korist energije iz elektrana na ugalj, a sada je taj broj porastao na 39 procenata. Većina, 61 odsto, saglasna je da treba reaktivirati elektranu na ugalj Melah, kao što je odlučila vlada.

Takođe, 72 odsto smatra da treba više podsticati domaći gas i naftu. Što se nuklearnih elektrana tiče, 76 odsto je striktno protiv. Na drugoj strani, 92 odsto Austrijanaca podržava obnovljive izvore energije.

Pitanje koliko energetska nezavisnost može ići na uštrb ekologije pokazuje podeljenost stanovništva – 43 odsto daje prednost energetskoj nezavisnosti, a 45 odsto zaštiti klime.
Zanimljiv je podatak da je opala podrška Austrijanaca međunarodnim sankcijama Rusiji sa 71 odsto na početku rata u Ukrajini, na sadašnjih 60 procenata.

Dok je krajem februara 56 odsto Austrijanaca smatralo da Beč treba da podrži sankcije, iako bi kao posledica porasle cene energenata, sada to smatra još samo 43 procenta.

– Uz inflaciju raste strah od hladne zime. Snabdevanje toplotom je za mnoge ljude važnije od pitanja odakle dolazi – objašnjava šefica “Galup” instituta Andrea Fronašic rezultat istraživanja.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

U Novi Sad vraćena ukradena slika Vlaha Bukovca

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, dočekali su danas u Novom Sadu sliku Vlaha Bukovca "Blagoveštanski sabor u Sremskim...

Ričard Grenel: Kurti odbijao svaku ideju koju su predlagale SAD

Bivši američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbijao svaku ideju...

Predsednik Vučić iz Brisela: Jedva čekam da se vratim u našu Srbiju

- Poštovani građani Srbije, težak dan je za nama, za sve građane Srbije i celu našu zemlju. Ne mogu da kažem da je uspešno...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare