20.9 C
Belgrade
21 C
Belgrade
14, avgust, 2022

Američki plan za obuzdavanje Kine i Rusije

Dugogodišnji saveznici SAD i Japan pokrenuli su novi ekonomski dijalog na visokom nivou koji ima za cilj zaustavljanje Kine i suzbijanje poremećaja izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu.

Japanski mediji navode da se na takozvanom ekonomskom ministarskom sastanku “dva plus dva” u Vašingtonu očekuje dogovor o zajedničkom istraživanju za poluprovodnike sledeće generacije kako bi se uspostavio siguran izvor vitalnih komponenti, preneo je Rojters.

Sastanak su predvodili američki državni sekretar Entoni Blinken i sekretarka za trgovinu Ðina Rajmondo i ministar spoljnih poslova Japana Jošimasa Hajaši i ministar trgovine Koiči Hagiuda.

“Kao prva i trecća najveća svetska ekonomija, od ključne je važnosti da radimo zajedno na odbrani ekonomskog poretka zasnovanog na pravilima, u kome sve zemlje mogu da učestvuju, da se takmiče i napreduju”, rekao je Blinken na otvaranju sastanka.

Blinken je kazao da su nedavni događaji u svetu, uključujući kovid-19 i rat u Ukrajini, pokazali ranjivost kritičnih lanaca snabdevanja, dok se sve veći broj zemalja bori sa teretom duga zbog neodrživih i netransparentnih praksi kreditiranja.

“Prinudna i osvetnička ekonomska praksa Narodne Republike Kine teraju zemlje na izbore koji ugrožavaju njihovu bezbednost, njihovu intelektualnu svojinu, njihovu ekonomsku nezavisnost”, istakao je on.

Hajaši je ocenio ruski napad na Ukrajinu kao ozbiljan izazov za međunarodni poredak i misleći na Kinu, iako je nije direktno imenovao, osvrnuo se na pokušaje “nepravednog i netransparentnog korisćenja ekonomskog uticaja za ostvarenje… strateških interesa i modifikovanje postojećeg međunarodnog poretka”.

“Da bismo se efikasno nosili sa ovim, neophodno je razgovarati o spoljnoj politici i ekonomskoj politici kao celini, a ne o spoljnoj politici i ekonomskoj politici pojedinačno”, istakao je Hajaši.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Patrijarh srpski Porfirije posetio manastir Savinu u Herceg Novom

„Sva je Boka lepa, svaki je kutić njen za divljenje, ali jedno je mesto najlepše, jedno je utočište najsvetije, na jednome negolemom prostoru usredsredio...

Posle Pelosi i američki kongresmeni stižu na Tajvan

Nedugo posle posete predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi delegacija američkih kongresmena stiže danas u dvodnevnu posetu Tajvanu, saopštio je američki institut na Tajvanu. Kako se...

Kremlj: Rusija spremna na korake za razmenu zatvorenika sa SAD

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da je ruska strana spremna za profesionalni razgovor i konkretne korake za razmenu zatvorenika...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare