28 C
Belgrade
28 C
Belgrade
16, avgust, 2022

Aleksandar Jović Gute (33) – Najtrofejniji trubač u Srbiji

Trubač koji je osvojio najviše nagrada na Saboru trubača u Guči i čije ime već deset godina stoji uklesano na ploči majstora trube u dragačevskoj prestonici je Aleksandar Jović zvani Gute (33) iz Vlasotinca.

Fotografije i snimci korpulentnog basiste, koji je čak sedam puta proglašavan za najboljeg na finalnom takmičenju u Guči, godinama unazad završavaju na stranama svetske štampe i medija, jer prilikom sviranja obrazi ovog trubača napumpaju se toliko da izgledaju kao dva balona iz kojih izlazi neverovatan zvuk moćne i najveće trube.

Kao dete, odrastajući u muzičkoj porodici, Aleksandar je prvo počeo da svira harmoniku, i to uz svog sada pokojnog dedu Petra, dok mu je otac Dragan svirao bas trubu.

– Prva želja mi je bila da budem harmonikaš, i to mi je dobro išlo, iako nisam znao nijednu notu. Ipak, stalno me je vukla neka strast prema trubi. Uzimao sam od oca trubu i tako počeo da sviram. Bilo je to 2003. godine, a prva nagrada u Guči je došla već posle tri godine – rekao nam je Gute. – Imam svoj stil sviranja, koristim svoje muzičke fazone, a svakom orkestru sa kojim sam svirao radio sam aranžmane za pesme koje će svirati na takmičenju u Guči i za to su bili nagrađivani.

Svirao je u orkestrima Bojana Krstića, Bojana Ristića, Marka Markovića, čuvenog Milana Nikolića Donje…, a sada i sa kapelnikom Vladimirom Ivanovićem iz Zagužanja. Često za Jovića kažu da je njegova truba pola orkestra i da je apsolutni sluhista.

NAGRADE TEK SLEDE

Majstori trube obično, posle osvajanja majstorskog pisma, a nakon trostruke pobede na Saboru, povlače se sa scene finalnog takmičenja najboljih trubača u Srbiji. Aleksandar ipak ne želi da odustane od takmičenja i kaže da su pred njim tek nagrade za najbolju svirku, pa makar odsviranu i na najstarijem basu na kojima sviraju trubači u Srbiji.

– Ne volim sebe da hvalim i, iskreno, stidim se hvale. Mislim da muzika nikada ne može da se usavrši, odnosno da uvek može bolje i da se uči novo i novo. Ne znam note, ali znam akorde. Što se sluha tiče, mogu samo da kažem da prepoznajem ton čak i ako bilo čime udarite u čašu, recimo. To se ne uči, to je Božiji dar – kazao nam je Aleksandar.

Iako najbolji i najtrofejniji basista u Srbiji, Gute svira na instrumentu koji je star više od 50 godina. Truba mu je iskrpljena, izlupana, preživela sve i svašta. Veli da mu je želja da zasvira na novom instrumentu, ali je previše skup za njega.

– Sve što zaradim od svirke, jer od toga samo i živim, dajem u kuću. Samohrani otac sam sedmogodišnjeg deteta, otac i majka su bolesni, a sa nama žive i dva brata. Svi oni zavise od mene, tako da nikada nisam mogao da izdvojim novac za novu bas trubu. Možda bi Guča mogla da mi pomogne, a možda je to i previše za njih… ne znam – zaključio je Aleksandar.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić sutra će razgovarati sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo. Sastanak će biti održan u 09.15 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata...

Rusi odbili prelet britanskog aviona: “To je namerna provokacija”

Velika Britanija je podnela zahtev za prelet izviđačkog aviona preko teritorije Ruske Federacije, a ruske Vazdušno-kosmičke snage su dobile zadatak da spreče narušavanje granice,...

Gutereš se u četvrtak sastaje sa Zelenskim i Erdoganom

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš otputovaće u četvrtak u ukrajinski grad Lavov, gde će se sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i predsednikom Turske...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare