28.2 C
Belgrade
28.2 C
Belgrade
9, avgust, 2022

27 kineskih aviona narušilo vazdušni prostor Tajvana

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je 27 kineskih borbenih aviona narušilo njihov vazdušni prostor.

U pitanju su borbeni avioni tipa J-11, J-16 i SU-30.

Situacija na istoku preti da eskalira zbog posete američke zvaničnice Nensi Pelosi Tajvanu. Ona je u utorak uveče sletela u Tajpej, uprkos pretnjama Pekinga da će snažno odgovoriti u slučaju da Sjedinjene Američke Države na takav način pruže podršku ostrvu Tajvan, koje Kina smatra svojom teritorijom.

Njena poseta trajala je samo nekoliko sati, ali je čitav period protekao u tenzijama i pretnjama koje su stizale iz Pekinga.

 

Ministarstvo odbrane Kine saopštilo je da Peking neće ostati nem na “očiglednu provokaciju Vašingtona”. Borbeni avioni momentalno su stavljeni u stanje pripravnosti, a vlasti Tajvana nekoliko puta su isticale da je primećeno njihovo prisustvo u vazdušnom prostoru.

Kineski lider Si Đinping nije stao samo na ovom potezu, pa su velike vojne vežbe pokrenute istog dana.

Opkoljeni Tajvan

“Istočna borbena komanda kineske narodnooslobodilačke vojske započela je seriju zajedničkih vojnih operacija oko ostrva Tajvan, kao i zajedničke vazdušne i pomorske vežbe u moru i vazdušnom prostoru severno, jugozapadno i jugoistočno od Tajvan”, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva odbrane.

Narodnooslobodilačka armija Kine PLA je ranije saopštila da će vršiti vežbe konvencionalnim raketnim naoružanjem, a meta će biti postavljena istočno od Tajvana.

Pod uslovom da napreduju, ove vežbe bi označile direktnu pretnju onome što Tajvan definiše kao svojom obalom. Na tačno šest lokacija oko Tajvana, kineska mornarica već je postavila svoje brodove.

U upozorenju, kineska vojska je pozvala sve čamce i avione da izbegavaju oblasti koje je odredila za vojne vežbe. Za Tajvan i vojsku SAD, ključno pitanje će biti da li će Kina poštovati međunarodno pravo i granice, ili će rešiti da izvrši invaziju na teritoriju Tajvana.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Miler: Plan EU za manju potrošnju gasa stabilizovaće cene

Klaus Miler, šef nemačkog regulatora energetske mreže Bundesnecagenture, pozdravio je plan Evropske unije za vanredne situacije sa gasom, koji je danas stupio na snagu. „Ako...

Ukrajina obustavila tranzit ruske nafte u Mađarsku, Češku i Slovačku

Ukrajinska kompanija “Ukrtransnafta” obustavila je tranzit ruske nafte južnim krakom naftovoda “Družba” ka Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj, pošto ruska strana ne može da izvrši...

Međunarodni dečiji festival „Licidersko srce“ biće održan od 15. do 19. avgusta

Međunarodni dečiji festival folklora "Licidersko srce" biće održan, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, od 15. do 19. avgusta u Užicu, Zlatiboru i Višegradu,...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare